Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Stuhia e borës sjell më shumë mjerim për sirianët në kampe!

admin
  • Krijuar : 21-01-22
  • / 4073 Lexime

Dhjetra familje në një kamp të PZHBV-ve në veriperëndim të Sirisë janë bllokuar prej dy ditësh mes një stuhie dimërore.

Ndërsa fëmijët ndërtonin burra dëbore dhe merrnin pjesë në luftime me topa bore në temperaturat nën zero të enjten, prindërit e tyre u përpoqën të rregullonin tendat e tyre të shembura dhe të pastronin rrugët nga bora.
Rreth 160 familje janë bllokuar nga stuhia gjatë dy ditëve të fundit dhe po luftojnë për të mos thyer çadrat e tyre.

"Kur filloi stuhia e dëborës, iu luta Zotit që të ishte e lehtë, por ajo thjesht vazhdoi të përkeqësohej," i tha Al Jazeera Douja Al Ali, e cila ka jetuar në kampin për të zhvendosurit brenda për katër vjet. “Gjithçka është e ngrirë! Ne kemi nevojë për ndihmë!”
Të paktën një fëmijë ka vdekur pas shembjes së një tende dhe nëna e tyre ndodhet në njësinë e kujdesit intensiv.

snowstorms affecting IDPs in northwestern Syria, in Sheikh Bilal Camp in Afrin. [Courtesy of Ali Haj Suleiman]
Familjet u përpoqën të rregullonin tendat e tyre të shembura dhe të pastronin borën në kampin Sheikh Bilal në provincën veriperëndimore të Sirisë Afrin [Ali Haj Suleiman/Al Jazeera]

Miliona njerëz të zhvendosur brenda vendit dhe refugjatë që jetojnë në vendbanimet me tenda në Siri kanë luftuar prej kohësh për të përballuar dimrin, por Kombet e Bashkuara kanë thënë se ky vit është shumë më keq, mes varfërisë në rritje dhe ndihmave në pakësim.

Një 97 për qind e njerëzve në Sirinë veriperëndimore jetojnë në varfëri ekstreme dhe më shumë se dy të tretat e katër milionë që jetojnë atje janë të zhvendosur brenda vendit. Është bastioni i fundit i opozitës në vendin e shkatërruar nga lufta dhe pjesë të saj ende goditen me sulme rutinë ajrore nga forcat siriane dhe ruse.

Në krye të boshllëqeve të financimit për organizatat humanitare dhe agjencitë e OKB-së, përhapja e krizës së monedhës në Turqi ka komplikuar vite të tëra mjerimi.

Grupet lokale vullnetare i thanë Al Jazeera-s se kushton midis 50-75 dollarë në muaj për të mbajtur një familje të ngrohtë në mënyrë adekuate, një luks për shumicën dërrmuese që jetojnë me më pak se 2 dollarë në ditë.

“Çmimi i naftës është rritur me 19 për qind dhe benzinës me 36 për qind gjatë gjashtë muajve të fundit,” tha Santana Quazi, shefe e zyrës në Zyrën e OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare në Turqi.

“Njerëzit po përdorin djegien e çdo materiali që mund të gjejnë për ngrohje, i cili ndonjëherë përfshin materiale të pasigurta që prodhojnë tym toksik gjatë djegies, siç janë qeset plastike.”

Më shumë se dy milionë njerëz kanë nevojë për strehim më të mirë, tha Quazi, sepse shumë nga tendat ishin të vjetra dhe nuk ishin më në gjendje të ndihmonin familjet të mbijetonin dimrin.

Snow covers clothes hanging on a line outside in Sheikh Bilal Camp in Afrin

Në kampin Sheikh Bilal, Sulltana al-Douhan tha se marrja e ushqimit dhe ujit të mjaftueshëm për familjen e saj tashmë është një provë e shtrenjtë. Dhe si shumica e familjeve të tjera atje, ajo nuk mund të përballojë dru dhe naftë të mjaftueshme për të mbajtur familjen e saj të ngrohtë.

“Kur jetonim në shtëpi dhe shihnim borë jashtë, do të ishim shumë të lumtur. Dikur kalonim shumë mirë dhe luanim jashtë me familjen”, tha al-Douhan për Al Jazeera. "Por jo kur ne kemi rënë tashmë në këtë vrimë."

OKB-ja ka arritur deri më tani 260,000 persona të zhvendosur brenda në Sirinë veriperëndimore dhe po përpiqet të arrijë 848,000 të tjerë në nevojë, ndërsa përpiqet të pastrojë rrugët e mbuluara me borë.

Ndërkohë, i

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame