Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

OKB e shpalli vitin 2022 si vitin më vdekjeprurës për palestinezët

admin
  • Krijuar : 04-11-22
  • / 3363 Lexime

OKB e shpalli vitin 2022 si vitin më vdekjeprurës për palestinezët

Dhuna në rritje e përforcon këtë parashikim të forcave izraelite kundër palestinezëve në vitet e mëparshme.

Në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të OKB-së të premten, më 28 tetor, Wennesland kërkoi veprime të menjëhershme për të qetësuar këtë situatë shpërthyese dhe përpjekje për të rinovuar negociatat midis Izraelit dhe palestinezëve.
Në fjalimin e tij në Këshillin e Sigurimit, Wennesland tha se dëshpërimi, zemërimi dhe tensioni në rritje kishin shpërthyer edhe një herë në një cikël dhune që do të bëhej gjithnjë e më i vështirë për t'u kontrolluar dhe shumë palestinezë janë vrarë dhe plagosur. Siç raportohet nga Lindja e Mesme Monitor, trupat izraelite kanë vrarë 32 palestinezë gjatë muajit të kaluar. Përfshirë gjashtë fëmijë dhe 311 të plagosur gjatë demonstratave, përleshjeve, sulmeve dhe operacioneve të kërkimit dhe arrestimit.

Sipas koordinatorit special për procesin e paqes në Lindjen e Mesme, situata e përkeqësuar në Bregun Perëndimor dhe situata aktuale e brishtë i ka rrënjët në dekada të dhunës midis palestinezëve dhe izraelitëve, mungesës së negociatave midis dy vendeve dhe dështimit për të zgjidhur çështjet që nxitën konfliktin Izrael-Palestinë.

Wennesland tha se mesazhi i tij për zyrtarët dhe fraksionet palestineze, zyrtarët izraelitë dhe komunitetin ndërkombëtar në javët e fundit ishte i qartë.

Wennesland theksoi se prioriteti i tij është të punojë për të qetësuar situatën dhe për të kthyer tendencat negative në terren, duke theksuar se qëllimi duhet të jetë fuqizimi dhe forcimi i Autoritetit Palestinez dhe rindërtimi i procesit politik.

Nga ana tjetër, për të zbutur situatën e dhunshme në Bregun Perëndimor, përfaqësuesi i Palestinës në Kombet e Bashkuara, Riyad Mansour, sfidoi Këshillin e Sigurimit për të ndërmarrë veprime të menjëhershme.

Përfaqësuesi palestinez gjithashtu sfidoi Këshillin e Sigurimit të OKB-së për të mbrojtur dhe promovuar diskursin e një zgjidhjeje me dy shtete dhe veprimet e mundshme ligjore në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) kundër pushtimit izraelit.

Mansour theksoi, nëse është e nevojshme, ekziston mundësia e një lufte për pavarësinë e Palestinës për dekadat e ardhshme dhe gjakderdhje të mëtejshme.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame