Sunday 16-06-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

7 llojet e pushimit që i duhen çdo personi, gjeni veten tuaj

admin
  • Krijuar : 26-05-24
  • / 4551 Lexime

Ky postim është pjesë e serisë së TED "Si të jesh një njeri më i mirë".

Nëse ju ka ndodhur, këtu është sekreti: Gjumi dhe pushimi nuk janë e njëjta gjë, megjithëse shumë prej nesh i ngatërrojnë gabimisht të dyja.

Ne e kalojmë jetën duke menduar se kemi pushuar sepse kemi fjetur mjaftueshëm - por në realitet po humbasim llojet e tjera të pushimit që na duhen patjetër. Problemi lind në mjedist e individëve me arritje të larta, me prodhim të lartë, të lodhur kronikisht dhe të ngarkuar kronikisht. Ne po vuajmë nga një mungesë pushimi sepse nuk e kuptojmë fuqinë e vërtetë të pushimit.

Pushimi duhet të jetë i barabartë me restaurimin në shtatë fusha kyçe të jetës suaj.

Lloji i parë i pushimit që na nevojitet është pushimi fizik, i cili mund të jetë pasiv ose aktiv. Pushimi fizik pasiv përfshin gjumin dhe dremitjen, ndërsa pushimi fizik aktiv nënkupton aktivitete restauruese si joga, terapi masazhi që ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe fleksibilitetit të trupit, lutje që ndihmojnë në përqëndrimin tuaj.

Lloji i dytë i pushimit është pushimi mendor. E njihni atë kolegun që fillon punën çdo ditë me një filxhan kafeje të madh? Ai shpeshherë është nervoz dhe harraq dhe e ka të vështirë të përqendrohet në punën e tij. Kur ai shtrihet natën për të fjetur, ai shpesh përpiqet të fikë trurin e tij pasi bisedat e ditës mbushin mendimet e tij. Dhe pavarësisht se fle shtatë deri në tetë orë, ai zgjohet duke u ndjerë sikur të mos kishte shkuar kurrë në shtrat. Ai ka një defiçit të pushimit mendor.

Lajmi i mirë është që ju nuk duhet të lini punën ose të shkoni me pushime për ta rregulluar këtë. Programoni pushime të shkurtra çdo dy orë gjatë gjithë ditës tuaj të punës; këto pushime mund t'ju kujtojnë të ngadalësoni. Ju gjithashtu mund të mbani një bllok shënimesh pranë shtratit për të shënuar çdo mendim të bezdisshëm që do t'ju mbante zgjuar.

Lloji i tretë i pushimit që na nevojitet është pushimi shqisor. Dritat e ndritshme, ekranet e kompjuterit, zhurma e sfondit dhe bisedat e shumta – qofshin ato në zyrë apo në telefonata në Zoom – mund të bëjnë që shqisat tona të ndihen të mbingarkuara. Kjo mund të kundërshtohet duke bërë diçka kaq të thjeshtë si mbyllja e syve për një minutë në mes të ditës, si dhe duke shkëputur qëllimisht nga elektronika në fund të çdo dite. Momentet e qëllimshme të privimit ndijor mund të fillojnë të zhbëjnë dëmin e shkaktuar nga bota tepër stimuluese.

Lloji i katërt i pushimit është pushimi krijues. Ky lloj pushimi është veçanërisht i rëndësishëm për këdo që duhet të zgjidhë situacione ose të krijojë ide të reja. Pushimi krijues rizgjon frikën dhe mrekullinë brenda secilit prej nesh. A ju kujtohet hera e parë që keni parë Grand Canyon, oqean apo një ujëvarë? Lejimi i vetes për të shijuar bukurinë e jashtme - edhe nëse është në një park lokal ose në oborrin e shtëpisë tuaj - ju ofron pushim krijues.

Por pushimi krijues nuk ka të bëjë thjesht me vlerësimin e natyrës; përfshin gjithashtu shijimin e arteve. Kthejeni hapësirën tuaj të punës në një vend frymëzimi duke shfaqur imazhe të vendeve që doni dhe vepra arti që flasin me ju. Ju nuk mund të kaloni 40 orë në javë duke parë një mjedis të zbrazët ose të ngatërruar dhe të prisni të ndiheni të pasionuar për çdo gjë, aq më pak të gjeni ide novatore.

Tani le t'i hedhim një sy një individi tjetër - shokut të cilin të gjithë mendojnë se është personi më i mirë që kanë takuar ndonjëherë. Është personi nga i cili varen të gjithë, ai që do ta thërrisnit nëse do t'ju duhej një favor, sepse edhe nëse ai nuk do donta ta bënte atë, ju e dini se do t'ju japë një "po" ngurruese sesa një "jo" të vërtetë. Por kur ky person është vetëm, ai ndihet i pavlerësuar dhe si të tjerët po përfitojnë prej tij.

Ky person kërkon pushim emocional, që do të thotë të kesh kohë dhe hapësirë për të shprehur lirshëm ndjenjat e tua dhe të reduktosh njerëzit që presin t’i kënaqish. Pushimi emocional kërkon gjithashtu guximin për të qenë autentik. Nëse keni nevojë për pushim emocional, ndoshta keni edhe një deficit të pushimit social. Kjo ndodh kur nuk arrijmë të dallojmë ato marrëdhënie që na ringjallin nga ato marrëdhënie që na lodhin. Për të përjetuar më shumë pushim social, rrethohu me njerëz pozitivë dhe mbështetës, edhe nëse ndërveprimet tuaja duhet të ndodhin virtualisht.

Lloji fundit i pushimit është ai shpirtëror, që është aftësia për t'u lidhur përtej fizikes dhe mendjes dhe për të ndjerë një ndjenjë të thellë përkatësie, dashurie, pranimi dhe qëllimi. Për ta marrë këtë, përfshihuni në diçka më të madhe se vetja dhe shtoni lutjen, meditimin ose dhe përfshirjen e komunitetit në rutinën tuaj të përditshme.

Siç mund ta shihni, gjumi nuk mund të na rikthejë në pikën që ndihemi të pushuar. Pra, është koha që ne të fillojmë të fokusohemi në marrjen e llojit të duhur të pushimit që na nevojitet. / pregatiti redaksia / bota-islame.com

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame