Sunday 16-06-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

“BURRA” që lënë gjurmë, Xhamia në Florida

admin
  • Krijuar : 27-04-23
  • / 1610 Lexime

XHAMIA AL HAYY: NJË TRIBUT PËR NJË XHAMI TË NDËRTUAR NGA NJË FAMILJE NË FLORIDA


Pasuria e vërtetë e njeriut është e mira që ai bën në këtë botë.” – Profeti Muhamed (a.s.)

Në jetë, Allahu zbret engjëj të veçantë në formën e njerëzve për të mësuar, frymëzuar dhe prekur jetën e të tjerëve. Abdulhussein Xhaffer ishte një nga ata njerëz.
I lindur në Zanzibar më 11 mars 1946, Abdulhussein Xhaffer u transferua në Shtetet e Bashkuara në vitin 1970 me ëndrra të mëdha në mendje. Ai fillimisht u vendos në SHBA me familjen e tij, më pas u sigurua që të sillte vëllezërit e motrat, familjen e gjerë dhe miqtë për t'u bashkuar me banim në Shtetet e Bashkuara nga Afrika. Ai u sigurua që të gjithë të ndjeheshin rehat në mjedisin e tyre të ri, ndërsa vendosi shenjën e tij në Shtetet e Bashkuara. Ai inicioi dhe ndihmoi në mbledhjen e fondeve për hapjen e Qendrës së parë të Komunitetit Islam në Allentown, Pensilvani. Kjo u bë një temë e zakonshme gjatë gjithë jetës së tij; duke e përkushtuar jetën e tij për t'i shërbyer të tjerëve në emër të Allahut.

Brenda hapësirës së jetës së tij, ai do të vazhdonte të ndihmonte në mënyrë diskrete njerëzit duke treguar edhe respektin më të madh për ta. Ky ishte një njeri që nuk mund të shihte askënd duke vuajtur dhe doli për të ndihmuar në çfarëdo mënyre që mundej.

Së bashku me përkushtimin e tij ndaj bamirësisë dhe ndihmës së të tjerëve, ishte gjithmonë ëndrra e tij për të ndërtuar një xhami. Trashëgimia e tij e qëndrueshme ishte ndërtimi dhe hapja e Xhamisë Al Hayy - "Xhamia e Përjetshme". Ai ndërroi jetë pak kohë pas ndërtimit të saj.

E hapur më 5 gusht 2017 në Floridan Qendrore, Xhamia Al Hayy ishte për shtatë vjet në përgatitje nga një prej arkitektëve më të mirë në botë dhe artizanëve të njohur botërorë. Xhamia Al Hayy është një kryevepër që shtrihet në mbi 64 hektarë dhe konsiderohet të jetë një “perlë e fshehur” në Shtetet e Bashkuara, madje edhe për pjesën tjetër të botës.

https://youtu.be/VIxWAR_PcIM

Vizitorët ndjehen sikur janë transportuar në Lindjen e Mesme për shkak të frymëzimit nga monumentet, kultura dhe ndikimet e Lindjes së Mesme. U bënë përpjekje të përpikta për të ndërtuar të gjithë xhaminë prej 43,000 metrash katrorë me të njëjtin mermer të bardhë të Thasos që përbën dyshemenë e Qabes së Shenjtë. Pjesa e jashtme e xhamisë ka një minare të lartë të bardhë borë që përdoret për të thirrur ezanin.


Vëmendja ndaj detajeve ishte thelbësore, veçanërisht pllakat e punuara me dorë që ishin përfshirë në të gjithë pjesën e brendshme të xhamisë dhe kupola e artë në sallën kryesore. Në vendkalimin kryesor ka mure plot me murale qelqi të prera me dorë me spërkatje të gjalla të modeleve me lule kafe, rozë, portokalli dhe blu. Në katin e sipërm, korridoret janë të mbushura me klasa për medrese dhe mësim, duke rrethuar një auditor me mure druri sofër.


Xhamia Al Hayy është e hapur për të gjithë, që nga vëllezërit dhe motrat e saj në Islam e deri te njerëzit nga të gjitha shtresat e ndryshme të besimit. Xhamia al Hayy, jo vetëm që promovon gjithëpërfshirjen, por gjithashtu ajo është një qendër ndërfetare. Ajo promovon divers

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame