Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Haxhi i kufizuar: Kjo nuk është hera e parë!

admin
  • Krijuar : 03-12-23
  • / 3528 Lexime

Nuk është hera e parë që rituali mysliman është ndërprerë pjesërisht ose plotësisht.

Pandemia e koronavirusit ka detyruar ndryshime drastike në të gjithë botën, duke vendosur rreth dy miliardë njerëz nën bllokim.

 

Ngjarjet sportive, koncertet muzikore, ekspozitat e artit dhe më shumë aktivitete janë pezulluar pasi gati 17 milion njerëz u infektuan me COVID-19.

 

Grupet e besimit gjithashtu u është dashur të përshtaten me realitetet e reja, përfshirë myslimanët të cilët këtë vit përjetuan muajin e shenjtë të Ramazanit në kushte shumë të nënshtruara, të cilat panë pezullimin e lutjeve në grupeve në xhami dhe festat e mëdha të iftarit.

 

Në mënyrë të ngjashme, pelegrinazhi vjetor i Haxhit në Mekë, i cili fillon në muajin korrik, do të jetë një ngjarje e rëndësishme.

 

Arabia Saudite njoftoi në fillim të këtij muaji se do të lejojë vetëm rreth 10,000 pelegrinë që banojnë në mbretëri të kryejnë Haxhin këtë vit, pa asnjë vizitor jashtë shtetit të lejuar.

 

Zakonisht, rreth 2.5 milion pelegrinë nga e gjithë bota dynden në Mekë dhe Medinë për ritualin njëjavor sipas programit që përmban rituali i haxhit.

 

Në përputhje me ligjin islam

 

Haxhi është një nga pesë shtyllat e Islamit - parimet themelore të jetës myslimane - që çdo musliman me aftësi të pakufizuar që mund të përballojë është i detyruar të ndërmarrë të paktën një herë në jetë.

 

Ministria e Haxhit dhe Umrah e Arabisë Saudite mbrojti vendimin e saj për Haxh përgjatë vijave fetare, duke thënë në një deklaratë që ishte marrë për të "siguruar që Haxhi kryhet në një mënyrë të sigurt nga një perspektivë e shëndetit publik" dhe ishte në përputhje me mësimet e Islamit "në duke ruajtur jetën e qenieve njerëzore ”.

 

"Parandalimi i Haxhit në një ose më shumë sezone mund të bëhet në përputhje me ligjin Islam në situata të tilla si pandemia COVID-19", profesor Muhamed Abdel Haleem, drejtor i Qendrës së Studimeve Islame në Shkollën e Studimeve Orientale dhe Afrikane në Londër , i tha Al Jazeera.

 

"Kur'ani u thotë muslimanëve -" Mos u hidhni me duart tuaja në shkatërrim "," shtoi ai, duke cituar Suren al-Baqarah të librit të shenjtë mysliman.

 

Abdel Haleem gjithashtu përmendi një Hadith - një thënie që i atribuohet Profetit Muhamed - ku ai paralajmëroi: "Nëse ka murtajë në një qytet askush nuk duhet ta lërë atë ose të hyjë në të".

 

Shumë që kishin paguar Haxhin e tyre këtë vit - ose kishin ndërmend të ndërmerrnin udhëtimin - janë zhgënjyer nga anulimi, por Abdel Haleem tha, sipas disa mësimeve islame, ata do të korrin përfitime shpirtërore "për qëllimin e tyre, edhe nëse nuk munden ta realizonin ”.

 

"Sidoqoftë, detyrimi për të bërë Haxh mbetet, nëse edhe kur u bëhet e mundur që ta bëjnë, kështu që ata do të shpërblehen përsëri," shtoi ai.

 

Haxhi i këtij viti nuk do të jetë hera e parë që pelegrinazhi është i kufizuar, pasi shpërthimet e mëparshme të sëmundjeve dhe tensionet politike gjithashtu çuan në frenimin e ritualit.

 

Këtu janë disa shembuj të rasteve kur Haxhi u ndërpre pjesërisht ose plotësisht:

 

Bastisje karamatiane, 930

 

Haxhi u anullua pasi kreu i fisit Qarmatian, me qendër në Bahrainin e sotëm, sulmoi Mekën.

 

Rreth 30,000 njerëz, sipas disa llogarive, u vranë.

 

Guri i Zi, që besohej nga myslimanët që daton që nga koha e Adamit dhe Evës dhe u vendos në një cep të Qabesë nga Profeti Muhamed, u plaçkit dhe pjesët e tij u vodhën.

 

Grupi gjithashtu përdhosi Pusin e shenjtë të Zamzam, i cili është afër Kaabës, duke hedhur trupat e pelegrinëve të vrarë.

 

Pas sulmit, Haxhi u pezullua derisa Guri i Zi u kthye përfundimisht në Mekë rreth 20 vjet më vonë.

 

Shpërthimi i kolerës, shekulli i 19-të

 

Shpërthimet shkatërruese

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame