Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

A mendoni që zemra pushon ndonjëherë?

admin
  • Krijuar : 20-04-24
  • / 4407 Lexime

ZEMRA ASNJEHERE NUK PUSHON

Zoti kontrakton (shtrëngon)  dhe çliron (zgjeron) dhe kthimi juaj është vetëm tek Ai. (2:245)

 

Zemra është një muskul mjaft i vogël që rreh 100,000 herë në ditë dhe prodhon afërsisht 115,000 xhaul energji, sa për të zier një filxhan ujë për pak çaj. Si një lumë që rrjedh, gjaku i deoksigjenuar udhëton nga ana e djathtë e trupit tonë në anën e djathtë të zemrës sonë përmes valvulave dhe dhomave derisa të kalojë nëpër mushkëritë tona, ku çdo frymëmarrje që marrim lehtëson oksigjenimin e çdo qelize individuale të gjakut me 4 molekula oksigjeni . Gjaku i oksigjenuar tani, vazhdon të përparojë, duke mos u ndalur kurrë, përmes anës së majtë të zemrës, përsëri duke kaluar nëpër valvola dhe dhoma, duke u shtyrë përfundimisht në pjesën tjetër të trupit tonë me ndihmën e barkushes së majtë. Barkushja e majtë është pjesa më e trashë, më e madhe, më e fortë dhe më muskulore e zemrës sepse ka përgjegjësinë e pompimit të gjakut të oksigjenuar përmes valvulës së aortës dhe aorta në pjesën tjetër të trupit tonë. Nëse ky qarkullim i vazhdueshëm ndërpritet ndonjëherë, kjo mund të çojë në rezultate katastrofike.

 

Ka disa mënyra që kjo rrjedhë mund të ndërpritet, shumë prej të cilave ndodhin para lindjes dhe kërkojnë operacion të menjëhershëm pas lindjes. Defektet kongjenitale të zemrës (CHD) janë disa nga llojet më të zakonshme të defekteve të lindjes, por pasi kujdesi mjekësor dhe trajtimi kanë avancuar , shumë prej foshnjave që vuajnë prej tyre zakonisht përfundojnë jetëtgjata dhe të shëndetshme. Trajtimi nuk kërkohet ndërsa foshnjat janë në barkun e nënës së tyre, sepse qarkullimi i zemrës është i ndryshëm para se fëmija të marrë frymën e parë dhe normalisht ka një përzierje të gjakut të oksigjenuar dhe të deoksigjenuar. CHD mund të jetë i butë, si një vrimë në zemër midis dy dhomave që lejon përzierjen e gjakut të oksigjenuar dhe të deoksigjenuar. Defektet e septumit ventrikular dhe defektet atriale të septumit (vrimat në zemër) janë disa nga format më të zakonshme të CHD. Ndonjëherë këto defekte mund të zgjidhen vetë ose mund të realizohen shumë më vonë në jetë, ose mund të kërkojnë një riparim "patch" nëse ato janë më të mëdha.

 

VSD dhe ASD shoqërohen me Sindromën Daun, dhe faktorët e rrezikut të nënave duke përfshirë diabetin, mbipesha dhe pirjen e duhanit. Kardiopaditë kongenitale (vrima në zemër që nuk arrin të mbyllet) gjendet në deri në 30% të popullatës së përgjithshme. Zakonisht nuk kërkon trajtim dhe nuk zbulohet nëse nuk ndodhin komplikime si një goditje më vonë gjatë jetës duke pasur një formë të mpiksjes së gjakut, duke kërkuar që gjaku më pas të kalojë nëpër vrimë dhe më pas të qëllohet përmes aortës në tru. Të gjithë foshnjat lindin me duktus arteriosus të patentuar (duktus arteriosus) - duktus arteriosus është një enë gjaku fetale që lejon rrjedhjen nga zemra e djathtë në aortë, e domosdoshme kur foshnja është në barkun e nënës së tyre, por e papajtueshme për jetën pas lindjes së foshnjës. . Brenda ditëve të para të jetës, kjo enë gjaku duhet të mbyllet dhe përfundimisht të shndërrohet në një ligament që ndihmon në lidhjen e arteries pulmonare dhe aortës me njëri-tjetrin. Nëse mbyllja dështon dhe duktusi arterioz mbetet i patentuar, një zhurmë e vazhdueshme e ngjashme me makinerinë mund të dëgjohet me stetoskop dhe fillon trajtimi me indometacin. Një PDA e patrajtuar mund të rezultojë në cianozë (lëkurë blu / gri) dhe Sindromën Eisenmenger për shkak të uljes së shpërndarjes së oksigjenit [1].

 

Përgjegjësia e zemrës nuk është vetëm të sigurojë gjak të oksigjenuar në pjesën tjetër të trupit, por edhe të ushqehet disi vetë. Muskujt e zemrës shterojnë 11.6% të konsumit të përgjithshëm të oksigjenit të trupit në mënyrë që të mbajnë aktivitetin e vet kontraktil, duke dalë në vendin e 3-të pas mëlçisë (20.4%) dhe trurit (18.4%). Gjatë tkurrjes ose sistolës, zemra pompon me 120 mm Hg për të siguruar gjak përmes aortës dhe arterieve. Gjatë relaksimit, ose diastolës, zemra zgjerohet dhe lejon që gjaku të mbushet në dhomat e saj dhe gjithashtu të rrjedhë nëpër arteriet koronare. Këto arterie koronare janë arteriet që do të ushqejnë vetë zemrën. Kështu, në mënyrë që të ushqehet vetë zemra duhet të relaksohet dhe për këtë arsye lejon që arteriet e saj koronare të zgjerohen dhe t'i sigurojnë gjak vetes. Kur zemra tkurret dhe siguron gjak për pjesën tjetër të organeve, ajo është shumë e shtrënguar për të siguruar gjak për vete. Meqenëse këto degë janë të vendosura brenda brazdave të zemrës, kur zemra është sistolë arteriet janë shumë të shtrënguara për rrjedhjen e gjakut për shkak të tensionit të shtuar. Kjo është veçanërisht e vërtetë në lidhje me arteriet që furnizojnë barkushen e majtë pasi ajo është më e madhe

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame