Sunday 16-06-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

CEO i bankës më të lartë të Turqisë thotë se rritja e kapitalit do ta ndihmojë atë të drejtojë ekonominë në 2023

admin
  • Krijuar : 09-01-23
  • / 1736 Lexime

CEO i bankës më të lartë të Turkia thotë se rritja e kapitalit për ta ndihmuar atë të drejtojë ekonominë në 2023
STAMBOLL: Një rritje e pritshme e kapitalit do të ndihmojë Ziraat Bank të Turkisë për të udhëhequr përpjekjet e Presidentit Tajip Erdogan për të nxitur rritjen ekonomike dhe për të trajtuar deficitet kronike të llogarisë korente këtë vit, tha kreu i huadhënësit më të madh të vendit për Reuters.

Shefi Ekzekutiv Alpaslan Cakar, i cili është gjithashtu kryetar i Shoqatës Turke të Bankave, tha se bankat shtetërore si Ziraat ishin forca lëvizëse në ekonomi në vitet e fundit dhe do të vazhdojnë edhe pse kërkojnë të paguajnë dividentë në 2023.

Ai minimizoi shqetësimet e ngritura nga homologët e sektorit privat mbi rreziqet e shkaktuara nga një stuhi e rregulloreve të mbajtjes së obligacioneve dhe ai tha se kredia do të vazhdojë të nxisë sektorë si prodhimi dhe bujqësia.

Erdogan prezantoi një "model të ri ekonomik" në vitin 2021 që i jep përparësi rritjes, investimeve dhe eksporteve dhe synon të kthejë deficitet e vazhdueshme tregtare të Turqisë, një komponent kryesor i llogarisë korente. Modeli mbështetet në kreditë e synuara dhe normat e ulëta të interesit, në përputhje me pikëpamjen e tij joortodokse se ulja e normave ul inflacionin.

"Ne do t'i japim mbështetje të konsiderueshme modelit ekonomik të Turkias. Për këtë arsye ne duam të jemi të fortë në terma kapitale," tha Cakar në një intervistë të kryer në fund të muajit të kaluar.

Në dhjetor, Reuters raportoi duke cituar burime se bankat shtetërore ishin në bisedime me Thesarin dhe fondin e pasurisë sovrane për të siguruar më shumë kapital, duke i lejuar ato të rrisin kreditimin përpara zgjedhjeve të këtij viti.

"Nuk ka ende një shifër të qartë për rritjen e kapitalit të bankave shtetërore. Ne jemi duke u konsultuar me institucionet përkatëse për këtë çështje," i tha Cakar Reuters në selinë qendrore të Ziraat në Stamboll.

Ekonomia pritet të jetë zgjeruar me 5 për qind në vitin 2022, por rritja po ngadalësohet dhe është e pasigurt për vitin 2023, kur zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare që do të priten deri në qershor përbëjnë provën më të madhe politike të Erdoganit në dy dekadat e tij në pushtet.

Për të nxitur rritjen dhe për të mbështetur vizionin ekonomik të Erdoganit, banka qendrore ka ulur normën e saj bazë të interesit në 9 për qind nga 19 për qind që nga shtatori 2021, një stimul që rrëzoi monedhën në dhjetor 2021 dhe e çoi inflacionin në nivelin më të lartë të 24 viteve mbi 85 për qind në tetor.

Bankat shtetërore kanë mbështetur ekonominë me financime me kosto të ulët vitet e fundit, duke rritur dominimin e tyre në sektorin financiar dhe nevojat e tyre për kapital. Pesha e kredive të bankave shtetërore ka arritur një nivel rekord afër 50 për qind.

DIVIDENDET, KREDI, RREZIQET

I pyetur për fitimet rekord të sektorit në vitin 2022, Cakar konfirmoi një raport të Reuters në fund të dhjetorit se bankat turke donin të bënin pagesa dividentësh për aksionerët. Mbikëqyrësi bankar BDDK - i cili bën rekomandime çdo vit në lidhje me shpërndarjen e fitimit të bankave - po vlerësonte kërkesën, tha ai.

Cakar, megjithatë, tha se fitimet ishin vendosur të bien në 2023 ndërsa inflacioni ftohet.

Në periudhën janar-tetor, fitimet neto të sektorit u rritën me 417 për qind nga një vit më parë në 389 miliardë lira (20.72 miliardë dollarë), të nxitura nga yield-et e obligacioneve të indeksuara nga inflacioni.

Autoritetet kanë kërkuar të dekurajojnë përdorimin e këmbimit valutor pas krizës së lirës së vitit 2021. Ata vendosën rreth 100 rregullore të reja për bankat, duke përfshirë një mandat për të mbajtur më shumë bono thesari që tërhoqi kritika të rralla nga drejtuesit e sektorit privat.

Por Cakar tha se këto prona nuk do të përbënin rrezik. “Pesha e obligacioneve me kupon fiks të mbajtur në bilanc për shkak të rregulloreve nuk do të arrijë në një nivel që do të prishë bilancin”, tha ai.

Ai tha gjithashtu se politika selektive e

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame