Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Paralajmërim për sëmundje epidemike në zonën e tërmetit

admin
  • Krijuar : 23-04-24
  • / 2620 Lexime

U tha se epidemitë dhe rastet e kancerit mund të rriten për faktin se mbeturinat në 10 provinca nuk ndahen me metoda shkencore dhe nuk ruhen siç duhet pas fatkeqësisë së tërmetit.

Ndërsa punimet e kërkim-shpëtimit vazhdojnë në ndërtesat e shkatërruara nga tërmetet në Kahramanmaraş, u paralajmërua se mund të ketë rrezik për sëmundje epidemike dhe kancer për shkak të materialeve në mbeturinat e ndërtesës. Ekspertët deklaruan se substancat e rrezikshme si llambat e merkurit, televizori, telefoni, produktet e bardha, bojërat kimike dhe llaku, dhe merkuri dhe azbesti në ndërtesat e shkatërruara mund të shkaktojnë efekte kancerogjene, dhe disa mbetje mund të shkaktojnë sëmundje epidemike si kolera, ethet tifoide. myku dhe zgjebja.theksoi se duhet mbledhur me metoda shkencore.

 

 

 

DUHET TË KRIJOHEN OBJEKTET

 

Specialisti i menaxhimit të mbetjeve Ali Rıza Öner deklaroi se është marrë informacion se në disa ndërtesa në zonën e tërmetit kanë nisur punimet për heqjen e mbeturinave dhe se duhen zbatuar metoda shumë të veçanta në heqjen, ndarjen dhe ruajtjen e mbetjeve të tërmetit, të cilat kanë cilësi shumë të ndryshme. nga mbeturinat normale. Duke treguar se shembujt e SHBA-së, Kinës dhe Meksikës janë shqyrtuar në këtë drejtim, Öner paralajmëroi:

 

“Mbetjet shtëpiake përmbajnë materiale të dendura organike si mish, perime, fruta, ushqime të thata. Kur moti të ngrohet dhe të fillojnë shirat, mikroorganizmat do të shumohen me shpejtësi në të gjitha këto mbetje organike. Kjo mund të rrisë rrezikun e sëmundjes epidemike. Ndotja kimike nga drogat në shtëpi dhe ndotja nga metalet e rënda nga pajisjet elektronike do të rrisë rrezikun e efekteve kancerogjene. Para së gjithash, është e nevojshme të transportohen mbeturinat në një zonë të sigurt të përkohshme dhe të përhershme që do të përcaktohet jashtë qytetit, larg vendbanimeve, të krijohen mjediset e nevojshme për riciklimin-depozitimin e mbetjeve dhe më pas të bëhet ruajtja e përhershme e sigurt. .

 

 

 

Paralajmërim nga Shoqata Mjekësore

 

Tavolina e Krizave të Tërmeteve, e formuar nga Shoqata Mjekësore Turke (TTB) dhe organizatat profesionale shëndetësore, ndanë me publikun informacion për sëmundjet infektive në zonën e tërmetit. Duke theksuar se periudha më e rrezikshme përsa i përket sëmundjeve ngjitëse është hyrë në rajonet e tërmeteve, në deklaratë theksohet se masat e marra ishin të pamjaftueshme.

 

Mbeturinat do të jenë si mali Erciyes

 

Specialisti i Menaxhimit të Mbetjeve Ali Rıza Öner theksoi se ka rreth 154 mijë njësi të pavarura në afërsisht 33 mijë ndërtesa, të cilat u gjetën të dëmtuara dhe të shkatërruara rëndë dhe tha se u formuan gjithsej 115 milionë metër kub mbeturina, përfshirë mobiljet. brenda shtepise. Duke treguar se nëse rreth 12 milionë mbeturina kamioni nga 10 provinca do të mblidheshin në të njëjtin vend, ai do të kthehej në një grumbull mali me madhësinë e Erciyes, Öner tha se një mbetje kaq e madhe duhet të zgjidhet në tre faza si magazinimi i përkohshëm, klasifikimi. dhe ruajtja pa dëmtuar shëndetin e njeriut dhe mjedisit.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame