Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

5 futbollistë francezë myslimanë refuzojnë të luajnë me fanella ngjyrë ylberi

admin
  • Krijuar : 23-04-24
  • / 4013 Lexime

Pesë futbollistë myslimanë në Francë refuzuan të luanin me fanella në ngjyrë ylberi të dielën në shenjë proteste kundër homofobisë.

Lojtarët, të cilët luajnë për Toulouse FC dhe Nantes, përmendën pikëpamjet fetare si arsyen e refuzimit të tyre.

 

Ndeshjet e Ligue 1 dhe Ligue 2 gjatë fundjavës iu dedikuan nismës së ligës kundër homofobisë, me numrat në pjesën e pasme të bluzave të lojtarëve në ngjyrat e ylberit.

 

Megjithatë, pesë lojtarët myslimanë refuzuan të veshin fanellat në ngjyrë ylberi.

 

Një nga lojtarët, Mostafa Mohamed, i cili gjithashtu luan për ekipin kombëtar të Egjiptit, shkroi në Twitter: “Nuk dua të debatoj fare, por duhet të them qëndrimin tim”.

 

“Unë i respektoj të gjitha dallimet. Unë respektoj të gjitha bindjet. Ky respekt shtrihet tek të tjerët, por përfshin edhe respektin për bindjet e mia personale,” shtoi ai.

 

“Duke pasur parasysh rrënjët e mia, kulturën time dhe rëndësinë e bindjeve dhe bindjeve të mia, nuk ishte e mundur që unë të merrja pjesë në këtë fushatë. Shpresoj që vendimi im të respektohet, si dhe dëshira ime për të mos debatuar për këtë dhe që të gjithë të trajtohen me respekt.”

 

 

Një tjetër lojtar, Zakaria Aboukhlal, shpjegoi se ai "mori vendimin të mos merrte pjesë në ndeshjen e sotme".

 

“Së pari dhe më kryesorja, dua të theksoj se kam respektin më të lartë për çdo individ, pavarësisht nga preferencat e tij personale, gjinia, feja apo prejardhja. Ky është një parim që nuk mund të theksohet sa duhet”, tha Aboukhlal.

 

“Respekti është një vlerë që unë e vlerësoj shumë. Ai shtrihet tek të tjerët, por përfshin gjithashtu respektin për besimet e mia. Prandaj, nuk besoj se jam personi më i përshtatshëm për të marrë pjesë në këtë fushatë.”

 

Toulouse FC tha në një deklaratë se kishte respektuar zgjedhjet individuale të lojtarëve të saj, por se kishte zgjedhur të përjashtonte pesë lojtarët nga loja.

 

Klubi tha: "Disa lojtarë të skuadrës profesionale kanë shprehur mosmarrëveshjen e tyre në lidhje me lidhjen e imazhit të tyre me ngjyrat e ylberit që përfaqësojnë lëvizjen LGBT".

 

“Duke respektuar zgjedhjet individuale të lojtarëve të tij dhe pas shkëmbimeve të shumta, Klubi i Futbollit të Toulouse ka zgjedhur t'i përjashtojë këta lojtarë nga loja,” shtoi klubi i Ligue 1.

 

Incidenti ka ndezur një debat për rolin e fesë në sport dhe rëndësinë e luftimit të homofobisë.

 

Disa njerëz kanë kritikuar lojtarët për vendimin e tyre, duke thënë se është diskriminues dhe se dërgon një mesazh se homofobia është e pranueshme.

 

Të tjerë kanë mbrojtur lojtarët, duke thënë se ata thjesht po shprehin bindjet e tyre fetare dhe se nuk duhet të detyrohen të marrin pjesë në një fushatë me të cilën nuk janë dakord.

 

Debati ka të ngjarë të vazhdojë, por është e qartë se ky incident ka ngritur pyetje të rëndësishme për rolin e fesë në sport dhe rëndësinë e luftimit të homofobisë./botaislame.com

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame