Thursday 23-05-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Ambasadori izraelit: Srebrenica nuk është gjenocid – bota duhet t'u besojë atyre që e dinë

admin
  • Krijuar : 29-04-24
  • / 150 Lexime

Izraeli nuk ka pranuar kurrë që krimi në Srebrenicë të quhet gjenocid, deklaroi ambasadori izraelit në Serbi Jahel Vilan. Vilan, në një intervistë për Sputnik, tha se autoriteteve dhe historianëve të rëndësishëm dhe të rëndësishëm si Efraim Zuroff, Yehuda Bauer apo Gideon Greif duhet t'u besohet për këtë çështje.

"Unë nuk po them se Holokausti është i vetmi gjenocid; ka pasur gjenocide të tjera në mbarë botën. Por kur ju e quani Srebrenicën gjenocid, për mendimin tim, kjo zvogëlon rëndësinë e këtij termi, i cili besoj se duhet të përdoret vetëm për Izraeli u thirr gjithashtu në Hagë për gjoja gjenocid në Gaza, Srebrenica nuk duhet të quhet gjenocid.

Ai nuk e di, thotë ai, se si do të shkojë votimi për propozimin e rezolutës për Srebrenicën, por shton se Izraeli është vendi që ka vuajtur më shumë nga Kombet e Bashkuara dhe e kupton se për çfarë bëhet fjalë.

"Nuk ka të bëjë me fakte historike apo aspekte morale; ka të bëjë me politikë. Gjithçka në Kombet e Bashkuara është politikë dhe vetëm politikë. Dhe ka standarde për një vend dhe standarde të ndryshme për vendet e tjera. Fatkeqësisht, në shumicën e rasteve, ne vuajmë nga të tilla Një formulë me të cilën OKB-ja funksionon, mbase Serbia do të vuajë nga e njëjta politikë e OKB-së, por për mendimin tim, çështje të tilla duhet të zgjidhen në nivel moral dhe juridik, të mos përzihen kurrë me politikën”, theksoi Vilan.

Sapo pyetjet si Srebrenica hyjnë në politikë, nuk është kurrë mirë për faktet historike apo morale, theksoi ambasadori izraelit.

Vilan thotë se nuk e kupton se si është e mundur që shumë vende evropiane e kanë njohur krimin në Srebrenicë si gjenocid.

“Unë besoj se vendet duhet të pyesin veten, veçanërisht kur vijnë në OKB, të cilat janë më shumë të motivuara politikisht sesa të përkushtuara ndaj së vërtetës historike, se çfarë do të sjellë një vendim i tillë në rajon, Bosnjë dhe Hercegovinë, se si do të ndikojë në stabilitetin e atij vendi, shteti – pozitivisht apo negativisht, për fat të keq, nuk mendoj se rezoluta mbart ndonjë mesazh apo ide pozitive se vendi duhet të mbetet i bashkuar”, përfundoi Vilan. / kosovo online

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame