Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Manteli i Qabes

admin
  • Krijuar : 15-06-24
  • / 164 Lexime


Qabeja e shenjtë është shtëpia e Allahut, zemrat tona shkojnë aty çdo ditë, pasi ajo është drejtimi i adhuruesve dhe qëllimi i haxhinjve dhe i besimtarëve; mbulesa e saj ndërrohet një herë në vit gjatë periudhës së kryerjes së haxhit, dhe kjo kohë është agimi i ditës së nëntë të muajit Dhul Hixhe, "Yum Arafa".
Mbulesa e Qabes është një nga paraqitjet e nderit dhe adhurimit të Shtëpisë së Shenjtë, dhe mbulesa e Qabesë quhet Rama dhe Lamar, dhe dera e saj quhet Retaj, dhe çelësi i derës quhet Larine. Ngjyrat e mbulesës kanë variuar nga e bardha, e kuqja, jeshilja dhe e verdha; por e zeza konsiderohet ngjyra më e zakonshme në industrinë e saj.
Velloja e Qabesë ishte prej mëndafshi të zi të veshur me një pëlhurë të bardhë pambuku, ku mbulesa mbulon katër fasadat e Qabesë dhe është e zbukuruar me shirita të shkruar të Kuranit të Shenjtë të qëndisura me fije argjendi dhe ari, dhe mbulesa është e rrethuar me një rrip mëndafshi të qëndisur me vargje të Kur'anit të Shenjtë, 47 metra e gjatë, pastaj dy shirita që varen nga brinja e sipërme Dera e Qabesë, dhe brinja përballë saj që quhet (Kradis).
Egjipti ka pasur nderin të mbulojë Qaben gjatë shekujve, pasi ajo ishte e mbuluar me pëlhurë egjiptiane Kabati, dhe disa qendra u ndanë për industrinë e tij si Tenis, Akhmim, Shatta, Fayoum dhe të tjera, dhe interesi për mjeshtërinë e saj arriti nën krijimin e shqiptarit Muhamed Ali Pashës. Shtëpia e mbulimit të Qabesë në karafil në lagjen Al-Jamalia në vitin 1818, dhe Egjipti vazhdoi të dërgonte mbulesë për Qaben deri në vitet gjashtëdhjetë të shekullit të kaluar si një festë popullore dhe zyrtare të quajtur kthimi i ngarkesës derisa të arrijë në Mekë./ bota-islame.com