Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Turqi: Banka Botërore pranon të japë 18 miliardë dollarë kredi në mes të rregullimit ekonomik

admin
  • Krijuar : 23-04-24
  • / 5307 Lexime

Një paketë me vlerë 35 miliardë dollarë në total vjen pasi Presidenti Rexhep Tajip Erdogan miraton më shumë politika financiare kryesore pas rizgjedhjes së tij në maj

Banka Botërore ka njoftuar se do t'i japë Turqisë një paketë kredie prej 18 miliardë dollarësh, ndërsa vendi po lëviz për të rinovuar modelin e tij ekonomik pas rizgjedhjes së Presidentit Recep Tayyip Erdogan në maj.

 

Humberto Lopez, drejtori i organizatës për Turqinë, tha të enjten se paratë do të drejtohen për aktivitetet e sektorit publik dhe privat dhe do të mbështesin përpjekjet e rindërtimit pas tërmetit shkatërrues në Turqinë jugperëndimore në shkurt, si dhe përpjekjet për zbutjen e ndryshimeve klimatike.

 

"Përveç programit tonë në vazhdim prej 17 miliardë dollarësh, operacione të reja me vlerë 18 miliardë dollarë do të përgatiten dhe do t'i paraqiten bordit të drejtorëve të Grupit të Bankës Botërore në tre vitet e ardhshme," tha Lopez për Anadolu Agency të Turqisë.

 

"Duke marrë parasysh të gjitha instrumentet e financimit, kjo arrin në një paketë totale financiare të përkohshme prej rreth 35 miliardë dollarë," shtoi ai.

 

Lopez shpjegoi se financimi i sektorit privat mund të përbëjë dy të tretat e 18 miliardë dollarëve në kredi, të cilat do të viheshin në dispozicion nëpërmjet investimeve direkte dhe garancive, ndër të tjera. Zyrtari i Bankës Botërore deklaroi se paketa e re ishte një përgjigje ndaj vendosmërisë së qeverisë turke për të rivendosur stabilitetin makroekonomik.

 

Pas zgjedhjeve të majit, Erdogan caktoi Mehmet Simsek, një ish-bankier i Wall Street, si ministër i financave. Që atëherë ai ka ndryshuar kursin e politikave të tij joortodokse monetare, duke mbledhur mbështetjen pas Simsek dhe Guvernatores së Bankës Qendrore të emëruar së fundmi Hafize Gaye Erkan, e cila dha një rritje prej gati 17 përqind të normës së interesit për të luftuar inflacionin në rritje.

 

Për vite me radhë, Erdogan kishte mbrojtur një qasje ku normat e larta të interesit shiheshin si shkaktar i inflacionit dhe jo si mjet për ta trajtuar atë.

 

Përpjekjet për të mbështetur lirën si pasojë e kësaj politike shkaktuan shterimin e rezervave valutore të Ankarasë.

 

Në momentin e publikimit, një dollar blen rreth 26 lira. Ndërsa janar 2020, dollari blente pak më pak se gjashtë lira. Nga MEE

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame