Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Komisioni Europian përkujton

admin
  • Krijuar : 14-04-24
  • / 1459 Lexime

Kristallnacht ose Nata e Xhamave të Thyer, e quajtur edhe pogromi(et) e nëntorit (gjermanisht: Novemberpogrome, kundër hebrenjve të kryera nga forcat paraushtarake Sturmabteilung (SA) të Partisë Naziste dhe Schutzstaffel (SS) së bashku me pjesëmarrjen e Rinisë Hitleriane dhe civilëve gjermanë në të gjithë Gjermaninë naziste më 9–10 nëntor 1938. Autoritetet gjermane e panë, por pa ndërhyrë. Emri Kristallnacht (fjalë për fjalë 'Nata e Kristalit') vjen nga copat e xhamit të thyer që ndotën rrugët pasi u thyen xhamat e dyqaneve, ndërtesave dhe sinagogave në pronësi hebreje. Preteksti për sulmet ishte vrasja e diplomatit gjerman Ernst vom Rath nga Herschel Grynszpan, një hebre polak 17-vjeçar me origjinë gjermane që jetonte në Paris.
Shtëpitë, spitalet dhe shkollat e hebrenjve u plaçkitën ndërsa sulmuesit shkatërruan ndërtesa me vare. Rebelët shkatërruan 267 sinagoga në të gjithë Gjermaninë, Austrinë dhe Sudetin. Mbi 7,000 biznese hebreje u dëmtuan ose u shkatërruan dhe 30,000 burra hebrenj u arrestuan dhe u burgosën në kampet e përqendrimit. Historiani britanik Martin Gilbert shkroi se asnjë ngjarje në historinë e hebrenjve gjermanë midis 1933 dhe 1945 nuk u raportua aq gjerësisht sa po ndodhte, dhe rrëfimet nga gazetarët e huaj që punonin në Gjermani tërhoqën vëmendjen mbarëbotërore.Times e Londrës vërejti më 11 nëntor 1938: "Asnjë propagandist i huaj nuk u përpoq të nxirrte Gjermaninë përpara se bota të mund ta kalonte tregimin e djegieve dhe rrahjeve, të sulmeve të zeza ndaj njerëzve të pambrojtur dhe të pafajshëm, që turpëruan atë vend dje". (Wikipadia)

Vlerësimet e viktimave të shkaktuara nga sulmet kanë qenë të ndryshme. Raportet e hershme vlerësonin se 91 hebrenj ishin vrarë.[a] Analiza moderne e burimeve shkencore gjermane e vendos shifrën shumë më të lartë; Kur përfshihen vdekjet nga keqtrajtimi pas arrestimit dhe vetëvrasjet pasuese, numri i të vdekurve arrin në qindra, me Richard J. Evans që vlerëson 638 vdekje nga vetëvrasja.[11] Historianët e shohin Kristallnacht si një prelud për Zgjidhjen Përfundimtare dhe vrasjen e gjashtë milionë hebrenjve gjatë Holokaustit.[12]

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame