Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Xhamia më e vjetër e Gazës u shkatërrua nga një sulm ajror

user_b
  • Krijuar : 08-07-24
  • / 45 Lexime

Xhamia Omari në Gaza u shkatërrua kryesisht nga bombardimet izraelite më 8 dhjetor 2023. Ishte një nga xhamitë më të lashta në rajon dhe një pikë referimi e dashur e Gazës .

Xhamia u ndërtua për herë të parë në fillim të shekullit të shtatë dhe u emërua pas kalifit të dytë të Islamit, Umar ibn al-Khattab, një pasardhës i Profetit Muhamed dhe udhëheqës i komunitetit të hershëm islamik. Ishte një strukturë e hijshme prej guri të bardhë, me pamje të përsëritura të harqeve të mprehta dhe një minare të gjatë tetëkëndëshe të rrethuar nga një ballkon prej druri i gdhendur dhe i kurorëzuar me një gjysmëhënës.

Gjysma e poshtme e minares dhe disa mure të jashtme raportohet të jenë të vetmet pjesë të xhamisë që janë ende në këmbë .

Gaza është e pasur me thesare kulturore, me rreth 325 vende të regjistruara zyrtarisht të trashëgimisë brenda vetëm 141 milje katrorë, duke përfshirë tre të përcaktuara për listën tentative të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s . Xhamia Omari është një nga mbi 200 vendet e lashta të dëmtuara ose të shkatërruara në sulmet izraelite që nga sulmi i Hamasit më 7 tetor 2023.

Narrativat rreth Gazës shpesh përqendrohen te lufta dhe konflikti, historia e pasur dhe identiteti pluralist i Gazës, siç shprehet përmes trashëgimisë së saj kulturore, meritojnë njëlloj të njihen.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame