Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

9 Këshilla të Mrekullueshme për të Memorizuar Suret e Kuranit Shpejt dhe Efektivisht

admin
 • Krijuar : 09-07-24
 • / 135 Lexime

Të mësuarit e çdo gjëje kërkon durim dhe punë të madhe. Ndonjëherë, mund të mësoni diçka duke konsumuar një sasi minimale kohe, por kjo varet nga ajo që mësoni. Të mësuarit dhe memorizimi i diçkaje bëhet më i vështirë kur nuk është në gjuhën tuaj. Kjo është një nga arsyet pse studentët e kanë të vështirë të memorizojnë Kuranin. Ata nuk dinë si të memorizojnë një sure shpejt.

 

Për rrjedhojë, disa studentë heqin dorë nga ëndrra e tyre për t'u bërë Hafiz. Por ti nuk je një nga ata, apo jo? Ne do të ndajmë me ju disa nga këshillat e mrekullueshme se si të memorizoni suret shpejt. Këto këshilla do të jenë jashtëzakonisht të dobishme dhe do ta bëjnë dukshëm më të lehtë për ju të mesoni suret e Kuranit.

Pa humbur kohë, le të zhytet në mënyrën se si të memorizoni një sure shpejt.

 1. Mësoni në Intervalle të Shkurtra Mënyra më e mirë për të mësuar Kuranin e Shenjtë është të përqendroni përpjekjet tuaja në shpërthime të shkurtra. Të keni mësime që zgjasin për orë të tëra mund të ketë një efekt negativ dhe të ndiheni të lodhur. Si rezultat, nuk mund të mësoni në mënyrë efektive dhe të ruani suret për një kohë të gjatë në kujtesën tuaj.
 2. Pretendoni se po Mësoni Dikë Sipas ekspertëve mjekësorë, ne kujtojmë pothuajse 10% të asaj që lexojmë, ndërsa 70% të asaj që themi ose diskutojmë. Duke marrë parasysh këtë fakt, do të ishte praktika më e mirë të thoni atë që keni memorizuar.

Pretendoni se po recitoni ajetet përpara dikujt. Kjo do t'ju ndihmojë të memorizoni kapitujt shpejt. Jo vetëm kaq, por gjithashtu mund t'i mbani ato në kujtesën tuaj për një periudhë më të gjatë kohe.

 1. Lexoni Ajetet me Zë të Lartë që Dëshironi të Mbani Mend Vetëm leximi me një zë të ulët mund të duket më i arsyeshëm sesa përsëritja e ajeteve me zë të lartë. Por kur bëhet fjalë për memorizimin e një sureje, duhet t'i përsërisni ato me zë të lartë.

Sipas ekspertëve, leximi i diçkaje me zë të lartë është një mekanizëm më i fuqishëm për përmirësimin e kujtesës dhe memorizimin e diçkaje në krahasim me leximin ose mendimin në heshtje.

Mund të mendoni se përsëritja mendore është e mirë. Megjithatë, përsëritja me zë të lartë është edhe më e mirë. Por mbani në mend të mos bëheni shumë të zhurmshëm në mënyrë që të tjerët të mos shqetësohen për shkakun tuaj.

 1. Ndani Sesionet e Memorizimit Shtyrja e kufijve tuaj nuk është një ide e mirë kur bëhet fjalë për memorizimin e Kuranit të Shenjtë. Në vend që të mësoni dhe të memorizoni drejtpërdrejt për orë të tëra, duhet të ndani sesionet tuaja të studimit në intervalle të ndryshme.

Nëse po memorizoni suret, duhet ta bëni atë herët në mëngjes. Kur filloni të ndiheni të lodhur, ndaloni dhe bëni një pushim. Pas pak kohe, rifilloni procesin e memorizimit. Patjetër që do të ndjeni përmirësim në shpejtësinë e memorizimit tuaj.

 1. Mos u Përpiqni të mesoni Gjatë Natës Kjo është një nga gabimet më të zakonshme që bëjnë veçanërisht fillestarët. Ata përpiqen të Hifzojnë një sure gjatë natës pa marrë parasysh asgjë. Ka dy arsye kryesore pse nuk duhet të përpiqeni të memorizoni kapitujt e Kuranit gjatë natës.

Së pari, kapitulli mund të jetë i gjatë dhe mund të marrë kohë për të memorizuar. Në këtë rast, mund të ndiheni të zhgënjyer dhe të hiqni dorë duke menduar se nuk mund ta memorizoni atë. Së dyti, mund të memorizoni ajetet, por t'i harroni ato shpejt për shkak të mësimit përmendësh.

Kjo është arsyeja pse nuk duhet të përpiqeni të memorizoni kapitujt gjatë natës. Merrni kohën tuaj dhe mesoni ato në një mënyrë që të mos i harroni kurrë.

 1. Bëni më Shumë Gjumë Gjatë gjumit, ndodh shumica e procesit të konsolidimit të kujtesës. Kjo është arsyeja pse edhe një dremitje e shkurtër mund të ndihmojë në përmirësimin e rikujtimit të kujtesës tuaj. Nëse nuk mund të ruani asgjë në kujtesën tuaj, provoni të bëni pak pushim për të përmirësuar kujtesën tuaj. Do të jetë një ndihmë e madhe për të përmirësuar shpejtësinë tuaj të memorizimit të sures.

 2. Mbani në mend të Rishikoni Kur bëhet fjalë për memorizimin e Kuranit, rishikimi ka një rëndësi të madhe. Shumë njerëz luftojnë për të mbajtur ajetet që kanë memorizuar tashmë. Shkaku kryesor është se ata nuk i kushtojnë vëmendje rishikimit të tyre.

Lexoni më shumë rreth asaj se si të memorizoni Kuranin dhe të mos e harroni kurrë.

Mbani në mend se është pothuajse e pamundur të mbani ajetet të memorizuara nëse nuk i rishikoni ato. Nëse doni të dini se si të memorizoni suret shpejt, mos memorizoni vetëm ajetet e reja. Merrni një ditë për të rishikuar atë që keni memorizuar tashmë.

 1. Kujdesuni për Dietën tuaj Ju mund të gjeni një numër blogjesh që rendisin këshilla për t'u bërë Hafiz. Pa dyshim që disa njerëz ofrojnë këshilla të mrekullueshme, por shumica e tyre harrojnë këshillën më të rëndësishme: një dietë e duhur.

Kur bëhet fjalë për memorizim, duhet të përmirësoni kujtesën tuaj. Për të përmirësuar kujtesën tuaj, duhet të kujdeseni për dietën tuaj. Hani ushqimet që ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës suaj.

Duke bërë kështu, mund të vini re një përmirësim të dukshëm në shpejtësinë tuaj të memorizimit.

 1. Kërkoni për një Cep të Izoluar Memorizimi i Kuranit kërkon një mjedis të qetë për të mësuar në mënyrë efektive. Bëhet jashtëzakonisht sfiduese të memorizoni ajetet e Kuranit të Shenjtë. Është një nga sfidat më të mëdha që një student medreseje përballet sepse ata duhet të mësojnë me disa studentë të tjerë.

Nëse doni të dini se si të memorizoni një sure shpejt, duhet të kërkoni një cep të izoluar në shtëpinë tuaj ku askush nuk është rreth jush. Pasi të keni gjetur një të tillë, mund të mësoni Kuranin atje në paqe./bota-islame.com

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame