Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

3 shkurt 1451, sundimtari i 7-të osman, Mehmed Fatih ngjitet në fron

admin
  • Krijuar : 04-02-23
  • / 3247 Lexime

Më 3 shkurt 1451, sundimtari i 7-të osman, Mehmed Fatih u ngjit në fronin osman për herë të dytë në moshën 19-vjeçare.
Më parë, Sulltani 12-vjeçar sundoi nga 1444 deri në 1446 pasi babai i tij Murati II kishte abdikuar në favor të djalit të tij, duke u tërhequr në Manisa dhe duke e lënë atë nën tutelën e Çandarli Halilit.
Pashai në kohën e ngjitjes së tij në fron për herë të dytë, Mehmeti ishte tani 19-vjeçar, duke konfirmuar në postet e tyre të gjithë ministrat e babait të tij, përfshirë edhe Candarli Halilin si vezir të madh.
I vendosur për të marrë qytetin 21-vjeçari Sulltan Mehmeti II rrethoi Kostandinopojën në vitin 1454.Pas një rrethimi 53-ditor, qyteti i Kostandinopojës ra përfundimisht në duart e osmanëve më 29 maj.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame