Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Instagram, TikTok dhe Facebook po ndalojnë postimet pro Palestinës

admin
  • Krijuar : 17-10-23
  • / 1575 Lexime

Përdoruesit e mediave sociale vunë re shtrirjen e njëanshme të postimeve pro Palestinës.

Ndërsa situata midis Izraelit dhe Hamasit përkeqësohet, përdoruesit e mediave sociale kanë vënë re censurë të pretenduar të postimeve që mbështesin palestinezët, së bashku me disa përdorues që ankohen për pezullimin ose ndalimin e përmbajtjes së tyre në Instagram. Shtuar kësaj, disa përdorues të tjerë kanë ngritur shqetësimet e tyre në lidhje me aftësitë e transmetimit të drejtpërdrejtë.

Një gjë e tillë u përball nga një platformë e analizës së lajmeve, Mondoweiss, që mbështet kryesisht Palestinën. Shtuar kësaj, mjeshtrit e mediave sociale kanë vënë re se hashtags që lidhen me Izraelin fituan më shumë shikueshmëri brenda pak orësh.

Një tjetër përdoruese e mediave sociale me qendër në Londër postoi pikëpamjet e saj në lidhje me shtrirjen e ulët në Instagram të një postimi pro-palestinez dhe shtrirjen e lartë të një postimi që ajo postoi e veshur me funde.

Izraeli ka shënjestruar vazhdimisht sulmet ajrore në Gazën me popullsi të dendur dhe ata që flasin në favor të palestinezëve po përballen me çështje të censurës së supozuar, gjë që ka bërë që përdoruesit të kritikojnë Metën, kompaninë mëmë të Instagramit.

Ky model i njëanshëm i shtrirjes së mediave sociale është raportuar gjithashtu nga Nadim Nashif, drejtori ekzekutiv i një grupi palestinez për të drejtat dixhitale.

Në dritën e këtyre akuzave, Meta së fundmi doli për të mohuar të gjitha pretendimet dhe deklaroi se të gjitha politikat e tij janë krijuar në atë mënyrë që të lejojnë të gjithë zërat të kenë një platformë për të folur. Megjithatë, vlen të theksohet se Meta dhe filialet e saj, Facebook, Instagram dhe WhatsApp, janë përballur me akuza lidhur me këto çështje edhe më parë në vitin 2021.

Duke pasur parasysh të gjithë situatën, 7 Amleh dhe organizata të tjera po punojnë shumë për të ushtruar presion ndaj mediave sociale për trajtimin e njëanshëm dhe për të respektuar të drejtat dixhitale të palestinezëve.

Disa përdorues kanë postuar gjithashtu strategji për të kontrolluar udhëzimet e Metës, duke përfshirë përmbajtje të ndryshme që postohen në mediat sociale së bashku me ato që përmbajnë deklarata mbështetëse palestineze.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame