Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Pse disa njerëz nuk mund të ndalojnë së foluri për veten e tyre

admin
  • Krijuar : 22-04-24
  • / 3273 Lexime

Nga Amanda Rose Ph.D.

PIKAT KRYESORE
Vetë-fokusimi në bisedë i referohet individëve që vazhdimisht i kthejnë bisedat për t'u fokusuar tek vetja.
Vetë-fokusimi në bisedë duket egoist dhe i pandjeshëm, por njerëzit që fokusohen te vetja shpesh janë në depresion.
Vetë-fokusimi çon në refuzim, gjë që çon në depresion edhe më të madh, por ky cikël mund të prishet.

 

Këtu është një bisedë që pata me një mik pasi ndava diagnozën time të kancerit të gjirit (me mjaft detaje të ndryshuara për të mbrojtur konfidencialitetin). Le të themi se emri i shokut është Sharon:

 

Une: Kam nje lajm te keq. Unë u diagnostikova me kancer të gjirit.

 

Sharon: Oh jo!

 

Unë: E kapëm herët, kështu që do të jem mirë, por trajtimi do të jetë-

 

Sharon (ndërpret): - Oh, në rregull, ka kaluar përgjithmonë që kur kam bërë mamografi dhe gjyshja ime kishte kancer në gji.

 

Unë: Po, mirë, trajtimi im -

 

Sharon: Unë me të vërtetë duhet të bëj një takim për të parë mjekun tim.

 

Unë: (heshtje)

 

Siç mund ta imagjinoni, nuk e pashë të përmbushur këtë bisedë. Tani jam 100 për qind i shëndetshëm, por kjo miqësi nuk mbijetoi.

 

Vetë-Fokusi Bisedues
Në kërkimin tim me Rebecca Schwartz-Mette të Universitetit të Maine, ne studiojmë këtë lloj sjelljeje - domethënë, tendencën që disa njerëz t'i kthejnë vazhdimisht bisedat për t'u fokusuar tek vetja. Ne përdorëm termin vetë-përqëndrim bisedor për këtë sjellje.

 

Ne kemi kryer disa studime për të kuptuar se sa e zakonshme është kjo dhe shkallën në të cilën disa njerëz përqendrohen te vetja. Në një studim, ne vëzhguam miq adoleshentë që flisnin për problemet personale për rreth 15 minuta. Ne i koduam të dhënat për të parë se sa shpesh kur një mik tha diçka për problemin e tij, shoku tjetër e kthente bisedën në vete.

 

Më poshtë është një shembull i parafrazuar nga një shkëmbim midis miqve në një nga studimet tona (emrat janë ndryshuar):

 

Danka: Nuk është e drejtë. Më pëlqen shumë, por ai dhe e dashura e tij janë perfekte për njëri-tjetrin. Unë thjesht nuk mund të vendos nëse të pres apo të heq dorë.

 

Erin: Mund të kesh ish të dashurin tim. Askush nuk e do atë tani, sepse kujtoni se si ai më gënjeu? Njerëz që as nuk i njoh vijnë dhe thonë: ‘Ti ke qenë me të?’ Sikur nuk mund ta kuptojnë se si e durova këtë.

 

Për të qenë të drejtë, ne të gjithë i kthejmë bisedat drejt vetes herë pas here. Megjithatë, ne vëzhguam disa nga këta miq, duke e zhvendosur shumë fokusin te vetja. Në fakt, një adoleshent e kthente temën në vetvete 94 për qind të rasteve kur një shok tregoi diçka për një problem.

 

Pse njerëzit përqendrohen te vetja?

 

Diçka shumë konfuze për njerëzit që fokusohen te vetja është se sjellja e tyre nuk përputhet me qëllimet e tyre. Ata janë në kërkim të vëmendjes, afirmimit, vërtetimit dhe mbështetjes, por sjellja e tyre i largon njerëzit, kështu që ata nuk marrin asgjë nga këto. Pse njerëzit që angazhohen në vetë-përqëndrim bisedor sillen në një mënyrë që të çon në rezultatin e saktë që duan të shmangin?

 

Për të paktën disa njerëz që përqendrohen te vetja, përgjigja ka të bëjë me depresionin. Një teori klasike psikologjike nga vitet 1970 - teoria ndërpersonale e depresionit e zhvilluar nga James Coyne - përshkruan këtë sjellje. Coyne spekuloi se njerëzit që janë në depresion përfshihen në "zbulim jo-reciprok dhe të lartë të problemeve intime". Me fjalë të tjera, njerëzit që rrëmbejnë bisedën për t'u përqendruar vetëm në problemet e tyre, në fakt mund të jenë në depresion dhe jo thjesht të pasjellshëm ose të pandjeshëm.

 

Në fakt, njerëzit në depresion mendojnë ndryshe për problemet e tyre në një mënyrë që i bën ata të përqendrohen te vetja. Kur njerëzit janë të trishtuar, të shqetësuar dhe të pashpresë, ata kanë veçanërisht të ngjarë të mendojnë ose të mendojnë për problemet e tyre vazhdimisht. Këto mendime janë të pavullnetshme në atë që vijnë në

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame