Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Kalendari Islam: Sultan Fatih Mehmedi ndërron jetë

admin
  • Krijuar : 03-05-24
  • / 433 Lexime

Një nga arritjet më magjepsëse të Sulltanit të ri ishte pushtimi i Kostandinopojës (1453). Babai i tij Sulltan Murad gjithashtu e rrethoi qytetin në vitin 1422, por nuk arriti ta marrë atë.

Në çerekshekullin e ardhshëm, Sulltan Fatihu ndërmori fushata njëra pas tjetrës, duke krijuar një perandori të centralizuar në Rumeli dhe Anadoll. Ai gjithashtu pushtoi Perandorinë e Trebizondit në 1461. Ai vendosi kontrollin osman mbi Serbinë, Morenë, Bosnjën, Shqipërinë dhe një sërë territoresh të Anadollit.

Mehmet Çlituesi konsiderohet të jetë themeluesi i vërtetë i Perandorisë Osmane. Ai krijoi një perandori në Evropë dhe Azi me kryeqytet Stambollin, i cili do të mbetej bërthama e Perandorisë Osmane për katër shekuj.

Mehmeti ishte njeri me tolerancë dhe kulturë. Thuhet se ai fliste persisht, arabisht, greqisht të vjetër dhe italisht.

Mehmeti II ishte një nga figurat më të rëndësishme të historisë islame dhe osmane. Sundimi i tij i dytë prej 30 vitesh i solli emrit të tij pushtime të mëdha, duke lënë gjurmë të pashlyeshme në histori. Edhe sot, trashëgimia e tij vazhdon ende. / bota-islame.com

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame