Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Myslimanët e Tunizisë i drejtohen Inteligjencës Artificiale për të shpëtuar tekstet e vjetra Islame

admin
  • Krijuar : 08-07-24
  • / 81 Lexime

Tunizi: Në një shtëpi të thjeshtë në ishullin tunizian Djerba, Said al-Barouni filloi një mision për të ruajtur trashëgiminë pak të njohur të komunitetit të tij mysliman, duke përdorur teknologjinë dhe inteligjencën artificiale për të shpëtuar dorëshkrimet fetare të vjetra.

Bibliotekari 74-vjeçar dhe anëtari i degës islame Ibadism mori frenat e bibliotekës gjashtë breza të familjes së tij në vitet 1960 dhe është në një garë kundër kohës për të ruajtur çfarëdo dorëshkrimesh Ibadi që mund të gjejë.

"Shikoni çfarë ka bërë lagështia e Djerbës në këtë," tha ai, me dorën e tij të mbuluar me dorashka që mbante një copë letre të ndryshkur brenda një dhome me klimë të kontrolluar.

Sot, biblioteka ka mbi 1,600 tekste të lashta Ibadi dhe libra mbi tema të ndryshme, përfshirë astrologjinë dhe mjekësinë, që datojnë që nga viti 1357.

Por Barouni është ende në kërkim për të mbledhur më shumë literaturë, e cila është shpërndarë për shekuj me radhë mes familjeve pasi ata u dorëzuan për të praktikuar besimin e tyre në fshehtësi.

Pas mosmarrëveshjeve mbi pasardhësin pas vdekjes së Profetit Muhamed në vitin 632 pas Krishtit, Ibaditët u konsideruan Kharijitë, një degë e hershme divergjente e Islamit, ithtarët e së cilës u etiketuan si heretikë.

Ata u larguan në zona të largëta në Omanin modern – ku sot jeton shumica e Ibaditëve – si dhe në Libi, Tunizi dhe Algjeri.

Në Afrikën e Veriut, ata krijuan një kryeqytet në Tihert, qyteti i sotëm algjerian Tiaret, por paqja e tyre e re nuk zgjati shumë kur dinastia shiite Fatimide përfshiu rajonin në shekullin e 10-të dhe i ndoqi Ibaditët nga qendrat e tyre kryesore urbane.

'Padukshmëria'
"Për të ruajtur ekzistencën e tyre, Ibaditët morën strehim në ishullin e Djerbës, në shkretëtirën në Algjeri ose në malet e vështira për t'u aksesuar të Nafusa në Libi," tha Zohair Tighlet, një autor dhe ekspert mbi Ibadism, për AFP.

Ata u përballën me dy opsione, shtoi ai, "të hynin në një luftë të pafund dhe të zhdukeshin, si minoritete të tjera, ose të pranonin një gjendje padukshmërie dhe ta përdornin atë për të filluar një rilindje kulturore".

Sot shumica e dorëshkrimeve të tyre mbahen në bibliotekat familjare, tha Barouni.

"Të gjitha familjet në Djerba kanë biblioteka, por shumë dorëshkrime janë shitur ose shkëmbyer mes njerëzve të ndryshëm."

Në dhomën e vogël të konservimit, grumbuj librash të vjetruar qëndrojnë mes zhurmës së gjeneratorëve të ozonit, të cilët ndihmojnë në zbutjen e përkeqësimit të letrës duke parandaluar organizmat e dëmshëm si myku të marrin kontrollin.

Dorëshkrimet pastrohen dhe skanohen për kopje dixhitale, të cilat Barouni beson se janë "zgjidhja e vetme e sotme" për të ruajtur tekstet e vjetra.

Për shkak se kursiva e vjetër arabe është sfiduese për lexuesit modernë, Barouni gjithashtu filloi të përdorë Zinki, një softuer AI që është në gjendje të lexojë dhe të thjeshtojë shkrimet e lashta.

Për Feras Ben Abid, një inxhinier softuerik tunizian me bazë në Londër, i cili themeloi Zinki, mjeti lejon aksesin në një mori dorëshkrimesh që lexuesi mesatar nuk mund t'i deshifrojë.

Është gjithashtu një mënyrë për të "ndryshuar keqkuptimet që disa kanë pasur për disa tema", si trashëgimia Ibadi.

'Kundër tiranëve'
Ibadism ka pësuar historikisht zemërimin e sundimtarëve si Suni ashtu edhe Shiite, si dinastitë Umajjad dhe Fatimide përkatësisht, duke iu përmbajtur idesë se çdo mysliman, pavarësisht prejardhjes, mund të bëhet lideri i ardhshëm pas vdekjes së profetit.

"Ata na quajnë Kharijitë, sikur të ishim kundër fesë," tha Al-Barouni. "Por jo, ne ishim kundër tiranëve."

Duke u prezantuar si "demokratët e Islamit", Ibaditët kanë një traditë të besimit të një këshilli të pleqve për të mbikëqyrur çështjet shoqërore dhe politike të komunitetit "me qëllimin e ruajtjes së shoqërisë Ibadite", tha Tighlet.

Ai sistem u përfundua nën protektoratin francez të Tunizisë.

Ata në Tunizinë e sotme gjetën siguri në Djerba – një strehë për minoritetet që u shtua në listën e UNESCO-s të Vendeve të Trashëgimisë Botërore vitin e kaluar për modelin e saj të veçantë të vendbanimit.

Ishulli resort është gjithashtu shtëpi për një grup të krishterë katolik dhe një nga komunitetet më të mëdha hebraike të rajonit jashtë Izraelit, me mbi 1,500 anëtarë të besimit.

Të vendosur në ishullin e tyre mesdhetar, Ibaditët zgjodhën një jetë të re dhe të qetë, duke kontribuar në kaleidoskopin kulturor të sotëm dhe duke përbërë dy të tretat e popullsisë së tij, tha Tighlet.

Ibaditët "sollën një teori urbane të veçantë, e cila ishte ndër arsyet që ishulli u listua në Vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s," shtoi eksperti.

Ata adoptuan një mënyrë jetese të thjeshtë dhe modeste, shpesh të reflektuar në arkitekturën e tyre me xhami të lyera me të bardhë, minare të vogla dhe pa dritare që shikojnë jashtë.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame