Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

Historia e Sahabiut të Dashur të Profetit: Hazreti Bilali

admin
  • Krijuar : 10-07-24
  • / 56 Lexime

Historia e Hazreti Bilalit

Hazreti Bilali, biri i Rabahit, ishte një nga shokët më të dashur të Profetit Muhamed (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të). I lindur në Mekë, Bilali ishte një skllav abisinian që përjetoi shumë vuajtje dhe tortura për shkak të besimit të tij në Islam.

Lindja dhe Rinia

Hazreti Bilali lindi në një familje të thjeshtë në Abisini (tani Etiopia). Ai u kap dhe u shit si skllav në Mekë, ku u shërbente familjeve të pasura kurishi. Ai u ble nga Umayya ibn Khalaf, një nga armiqtë më të mëdhenj të Islamit.

Përqafimi i Islamit

Pavarësisht torturave të pashpirt nga pronari i tij, Bilali qëndroi i fortë në besimin e tij të ri dhe vazhdoi të shpallë fjalët "Ahad, Ahad" (Një, Një), duke iu referuar besimit në Një Zot. Historia e qëndresës së Bilalit është një nga tregimet më frymëzuese në historinë islame.

Çlirimi dhe Kontributi

Hazreti Bilali u çlirua nga skllavëria nga Abu Bekri, një mik i ngushtë i Profetit. Pas çlirimit, Bilali u bë muezini i parë i Islamit, duke thirrur ezanin dhe duke ftuar besimtarët në lutje me zërin e tij të mrekullueshëm. Ai ishte i njohur për devotshmërinë e tij dhe shërbimin e palodhur ndaj komunitetit musliman.

Vdekja dhe Trashëgimia

Hazreti Bilali u vendos në Siri pas vdekjes së Profetit dhe jetoi atje deri në vdekjen e tij. Ai mbetet një figurë e dashur dhe e respektuar në Islam, një simbol i besnikërisë dhe qëndresës ndaj besimit.

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame