Monday 15-07-2024
Imsaku
L. Diellit
Yleja
Ikindia
Akshami
Jacia

A është fundi i Republikës Islamike të Iranit në horizont?

admin
  • Krijuar : 08-07-24
  • / 55 Lexime

Opinion nga MAHYAR AMOUZEGAR

 

Në vitin 1978, ndërsa hipja në një avion që nisej nga Teherani për në San Francisko, nuk më shkonte ndërmend që mund të mos e shihja më kurrë vendin tim të lindjes. Si adoleshent atë vit, ndjeva një shqetësim, pavarësisht se nuk kishte ndonjë tregues të vërtetë për një revolucion të afërt që do të ndodhte disa muaj më vonë. Udhëtimi ishte thjesht për të vizituar motrën time, por filloi një ndarje të gjatë nga Irani.

Tani, 46 vjet më vonë, kam dëshmuar nga larg trazirat e vazhdueshme në një vend që ka përjetuar gati 3,000 vjet pushtime të huaja, revolucione, kaos të brendshëm dhe një urie shkatërruese që vrau afër 20 për qind të popullsisë së tij. Çdo shkëndijë shpresë për këtë komb të lashtë është shuar shpejt nga forcat e brendshme dhe të jashtme — deri tani.

Rrënjët e këtij rrugëtimi të trazuar mund të gjenden në Revolucionin Kushtetues të vitit 1906. Ky lëvizje, e cila paraprin Pranverën Arabe me mbi një shekull, ishte iniciativa e parë në Lindjen e Mesme kundër korrupsionit qeveritar dhe dominimit të huaj. Ajo çoi në krijimin e një parlamenti (Majlis) që kufizonte fuqinë e monarkisë. Por Mohammad Ali Shah, i mbështetur nga forcat britanike dhe ruse, e shpërndau Majlisin deri në vitin 1908 dhe vizionet idealiste të themeluesve të revolucionit nuk u realizuan kurrë plotësisht.

Më shumë se 40 vjet më vonë, Irani kishte një tjetër shpresë. Në vitin 1951, Kryeministri Mohammad Mosaddegh nacionalizoi Kompaninë Anglo-Iraniane të Naftës dhe zbatoi reforma shoqërore. Megjithatë, përpjekjet e tij u ndaluan nga një grusht shteti i mbështetur nga CIA në vitin 1953, duke rikthyer regjimin autoritar të Shah Reza Pahlavi. Shahu përpiqej për versionin e tij të reformave në vitet 1960 dhe megjithëse kishte disa suksese, iranianët nuk e mbështetën modernizimin e shpejtë të vendit. Për më tepër, represioni i ashpër i regjimit ndaj popullsisë e mbuloi dhe më në fund e mbyti një tjetër shkëndijë të mundshme lirie.

Deri në vitin 1978, fjalët e pakënaqësisë u rritën më fort, duke çuar në më shumë trazira dhe më shumë vrasje të protestuesve nga forcat e sigurisë. Revolucioni i vitit 1979 përfundoi mbi 2,500 vjet të monarkisë dhe krijoi Republikën Islamike. Udhëheqësit revolucionarë premtuan, siç kishin bërë të tjerët në të kaluarën, një epokë të re shprese dhe lirie. Ajatollah Ruhollah Khomeini pohoi, "Ju zonja këtu keni dëshmuar se jeni në ballë të kësaj lëvizje. Ju keni një pjesë të madhe në lëvizjen tonë islamike."

Ai nuk e mbajti premtimin e tij.

Është e vështirë të kuptohet tani ndjenja e gëzimit që iranianët ndien atëherë. Ishte një revolucion i mbështetur nga shumica dërrmuese e popullsisë, nga fetarët te sekularët, nga analfabetët te intelektualët e arsimuar perëndimorë dhe nga konservatorët te progresistët. Megjithatë, euforia u avullua shpejt ndërsa Republika Islamike ndërtoi një kushtetutë të bazuar në konceptin e Velayat-e Faqih (Kujdestaria e Juristit Islamik) dhe Marja-e-Taglid (Burimi për të Ndjekur), shtylla të Islamit Shi’it që janë thelbësisht jo liberale.

Edhe zgjedhjet e para të lira të Iranit, të cilat dhanë presidencën për Abolhassan Bani-Sadr, u mbuluan shpejt nga kriza e pengjeve, Lufta Iran-Irak dhe burgimet dhe ekzekutimet masive që erozuan çdo potencial për progres demokratik. Megjithatë, shumica e popullsisë mbështeste dhe respektonte Ajatollah Khomeini si Marja. Ky besim, fatkeqësisht, ka qenë një shtyllë që mbajti Republikën Islamike.

Megjithatë, në arrogancën e tij, Khomeini padashur korruptoi sistemin që kishte krijuar. Në vitin 1989, ai shkarkoi Hossein Ali Montazeri, një ajatollah i madh shumë i kualifikuar dhe një tjetër marja ose jurist, dhe emëroi Ali Khamenei (as një marja as një ajatollah) si udhëheqës të ri suprem të Iranit. Kjo kërkoi një ndryshim kushtetues nga Asambleja e Ekspertëve për të legjitimuar pozicionin e Khamenei. Pavarësisht kundërshtimeve nga shumë dijetarë fetarë, vendimet e Khomeini u pranuan me ngurrim nga një popullatë e lodhur nga lufta e zgjatur Iran-Irak.

Dekada pas instalimit të tij, Khamenei planifikoi të vazhdonte këtë trend, por dizajni i tij u ndërpre nga vdekja e parakohshme e presidentit Ebrahim Raisi në një aksident helikopteri. Khamenei kishte shpresuar të emëronte Raisin, një tjetër individ të pakualifikuar të njohur si “Kasapi i Teheranit,” si pasardhësin e tij. Kjo zgjedhje do të kishte gjasa të përballej me kundërshtime të mëdha nga popullata.

Tani, me vdekjen e Raisit që perceptohet si e dyshimtë, regjimi duket më i dobët se sa raportohet zakonisht nga mediat vendase dhe të huaja. Shkaku i vdekjes së Raisit — qoftë një aksident i vërtetë, një akt nga inteligjenca e huaj, një luftë e brendshme për pushtet apo edhe ndërhyrje hyjnore — ka çuar në spekulime dhe teori konspirative të shumta, secila prej tyre nënvizon dobësitë e ndryshme të regjimit. Qoftë që sugjeron një shkelje të mbrojtjes kombëtare, një dështim të sigurisë së brendshme, një paaftësi sistematike ose një mosmiratim hyjnor, secila teori gërryen besimin në stabilitetin dhe aftësinë e regjimit.

Që nga krijimi i Republikës Islamike, Irani ka përjetuar momente të shkurtra që kanë treguar për progres të mundshëm demokratik. Zgjedhja e presidentëve relativisht progresivë, si Bani-Sadr apo Mohammad Khatami, dhe Lëvizja e Gjelbër popullore hapën përkohësisht dyert për liri. Megjithatë, këto mundësi u ndaluan shpejt nga zgjedhja e figurave reaksionare dhe shtypja e ashpër e protestuesve.

Në kontrast, lëvizja "Grua, Jeta, Liria" jo vetëm që ka vazhduar por ka vazhduar të rritet. Fakti që të gjashtë kandidatët e emëruar për president, në shkallë të ndryshme, kritikuan status quon sugjeron një ndryshim të mundshëm në peizazhin politik të Iranit.

Ndërsa vëzhgojmë ngjarjet që po zhvillohen — përfshirë zgjedhjen e një tjetër moderati — bëhet e qartë se Republika Islamike po përballet me kontradiktat e saj të brendshme dhe presionet në rritje. Vdekja misterioze e Raisit dhe rezultati i zgjedhjeve aktuale janë vetëm krizat më të fundit që zbulojnë dobësi të thella brenda regjimit. Ky model i paqëndrueshmërisë, i përkeqësuar nga përpjekjet e regjimit për të ruajtur kontrollin mes vështirësive ekonomike dhe trazirave shoqërore, sugjeron një erozion të thellë të besimit publik dhe qeverisjes.

Mospajtimi i brendshëm dhe vëzhgimi i jashtëm mund të jenë vendimtare. Mbështetja e Republikës Islamike në një hierarki rigide klerikale po shihet gjithnjë e më shumë si e paqëndrueshme. Ndërsa qeveria përpiqet të ruajë legjitimitetin e saj dhe të menaxhojë pasardhësin e Udhëheqësit Suprem, pyetja bëhet jo nëse por kur regjimi do të përballet me një përballje kritike. Kjo pashmangshmëri tregon një fund të afërt për formën aktuale të qeverisjes, potencialisht duke çuar në ndryshime dramatike në peizazhin politik të Iranit.

Mahyar Amouzegar është president i New Mexico Tech dhe një shkrimtar. Ai më parë ishte një analist i lartë në Korporatën RAND, duke kërkuar çështje të politikës së sigurisë kombëtare. Romani i tij i fundit është "Hubris of an Empty Hand."/bota-islame.com

Share News


Lajme të Ngjashme:
© 2024 All rights reserved - Bota Islame